Sport
Vasárnap nemzetközi kajakregatta lesz Magyarkanizsán 
Betűméret:             

Vasárnap rendezik meg Magyarkanizsán a 49. Nemzetközi Kajakregattát, amely a 14. Kanyó Zoltán Emlékverseny is lesz egyben. A kajakregatta a Szerb Kajak Szövetség szabályai szerint zajlik, s nyilvános eredményhirdetéssel zárul. Apró Rolandot, a magyarkanizsia kajakklub elnökét kérdeztük a rendezvényről.

Hány klub és versenyző vesz rész a vasárnapi versenyen?

- Magyarországi klubok is részt vesznek a versenyen. Idén két magyarországi klub érkezik Szarvasról és Szegedről. A tolnaiakat is meghívtuk, meg Horvátországból egy baráti klubot, de ők jelezték, hogy sajnos nem tudnak részt venni a versenyen egyéb elfoglaltságaik miatt. Egyébként várhatóan mintegy 15-16 egyesület mintegy 250 versenyzője fog a Magyarkanizsára érkezni a minikajakos korosztálytól kezdve a felnőttekig.

A magyarkanizsaiak milyen szintet képviselnek országos viszonylatban? Mennyire vagyunk esélyesek?

- Ez korosztálytól függ. Évről évre növekszik a versenyzők száma a kajakiskolák sikerének köszönhetően. A klub most 60-70 gyereket foglalkoztat. Közülük nem állnak még készen mindnyájan a versenyre, de itthon, Kanizsán a legtöbbjük részt fog venni, hogy lássák, milyen is a versenyzés. A kicsiktől nem várunk érmeket, de az idősebb korosztályokban vannak válogatott versenyzőink, akik már esélyesek, de a fiatalok között is vannak azért ilyenek.

Mennyire népszerű egyébként Szerbiában a kajak?

- Egyre népszerűbb Szerbiában is. Az elmúlt 15 évben hatalmasat ugrott előre a népszerűségi ranglétrán. Csapatsporttal, focival, kosárlabdával, röplabdával, kosárlabdával ugyan nem tudom összehasonlítani, amelyek értelemszerűen nagyon népszerűek. Ez egy egyéni sport. A versenyzők száma, s a teljesítménymutatók alapján azonban egyre népszerűbb lesz a kajak is.

A magyarkanizsaiaknak milyenek az edzési feltételeik? Itt a Tisza, elég ennyi vagy fontos az is, milyen kajakban ül a versenyző?

- Persze hogy fontos az is. Itt a Tisza, ami nagyon jó dolog, csak a Tiszának a vízállását nem tudjuk szabályozni. Emiatt pedig főleg a tavaszi időben vagyunk nagy hátrányban azokkal szemben, akiknek állóvizük van. Ők normálisan tudnak edzeni, a Tisza mentén azonban, amikor a vízállás magas, veszélyes kajakozni, kisgyerekeket ilyenkor egyáltalán nem viszünk vízre. Egy állóvizes pálya nagyban megoldaná a problémáinkat. A tavaszi időszakban Adorjánra, a csatornára járunk ki evezni, amikor csak tehetjük, azokkal a versenyzőkkel, akiknek már akkor válogatójuk van. Ugye, ez akkor az egész éves válogatottságot eldönti. A kicsikkel később kezdünk el edzeni, de utána, a szezon végére, sikerül a hátrányt ledolgozni.

Az idei szezon hogyan sikerült eddig és mit várnak a hétvégi versenytől?

- Azt várjuk a hétvégi versenytől, hogy versenyzőink legalább 70 százaléka érmet szerez, de ha nem így lesz, az sem gond. Különösebb elvárás személyek irányába nincs. Legjobban azt szeretnénk, ha mindenki jól érezné magát, s a barátkozás folytatódna a hazai és a magyar egyesületek tagjaival.

Mikor kezdődnek a versenyek és hová várják a szurkolókat?

- Vasárnap délelőtt 10.30-kor kezdődik a verseny, s a magyarkanizsai strandnál lesz a befutó, oda várjuk a szurkolókat. Akik szeretnének szurkolni a gyerekeknek, azokat szívesen látjuk.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Kylian Mbappé otthagyja a Paris Saint-Germain csapatát, és a várakozások szerint a Real Madridnál folytathatja – írja az ESPN, amelyet a telex.hu idéz. A 2022-es világbajnokság gólkirálya 2017-ben, az AS Monacótól igazolt a PSG-hez, amelyben gólrekorder lett és ötször nyert francia bajnoki címet, háromszor pedig francia...
2024. MÁJUS 10.
[ 21:48 ]
Nyolcvanhét éves korában elhunyt Jon Urbanchek (Urbancsek János) magyar származású világhírű amerikai úszóedző, aki öt olimpián is segítette az Egyesült Államok válogatottját, és számos világhírű versenyző nevelkedett a kezei alatt – számolt be az MTI. Urbanchek 1956-ban, a szovjet megszálláskor hagyta el...
2024. MÁJUS 10.
[ 21:40 ]
Nagyon sok munka és erőfeszítés van egy-egy eredményben, amit sportolóink érnek el. Talán még több sikerrel büszkélkedhetnénk, ha minden tervezett versenyen részt tudnának venni a klubok, s nem kellene a pénzt számolni, hogy hová is tudnak majd tagjaik elutazni. Magyarkanizsán sportolói ösztöndíjakat is adományoznak....
2024. MÁJUS 10.
[ 15:00 ]
Beolvasás folyamatban